×

Masło kokosowe a olej kokosowy. Jak wybrać najlepszy olejek?

Masło kokosowe a olej kokosowy. Jak wybrać najlepszy olejek?

Kiedy sięgamy po naturalne olejki w pielęgnacji, mamy nadzieję, że będą działały skutecznie. Zależy nam na szybkości, choć powinniśmy mieć na uwadze, że naturalne składniki potrzebują czasu, aby widocznie poprawić kondycję włosów, skóry albo paznokci. Bez względu na motywacje warto wybrać najlepszy olej kokosowy.

W kosmetyce możemy spotkać się z dwoma substancjami, które mają w nazwie „kokosowy”. Czy to możliwe, że z jednego kokosa można pozyskać dwa różne tłuszcze? Różnice wynikają przede wszystkim ze sposobów tłoczenia. I tak wyróżniamy:

1. Masło kokosowe – olejek kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje większość wartościowych składników odżywczych i ma postać białego masła rozpuszczającego się dopiero w temperaturze powyżej 25 stopni;

2. Olej kokosowy – olejek tłoczony na zimno lub innymi metodami, poddany procesom oczyszczania (rafinacji), przez co jest uboższy w cenne składniki odżywcze, pozbawiony charakterystycznego zapachu, smaku i koloru, a także kremowej konsystencji.

Jak wybrać dobry olej kokosowy?

Warto wiedzieć, czym kierować się przy wyborze oleju kokosowego, aby mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości składnik kosmetyczny. Jeśli zabieramy się za poszukiwania produktu dla siebie i nie do końca wiemy, czy to najlepszy olej kokosowy, pamiętajmy o kilku sprawach.

1. Skład – dobry olejek kokosowy musi mieć w składzie tylko jeden składnik, czyli olej z miąższu kokosa. Wszystkie inne substancje są zbędne. Jeśli pojawiają się jakieś dodatki np. konserwanty lub substancje zapachowe, to oznacza, że olejek kokosowy jest mocno przetworzony.

2. Rafinacja – możemy trafić na olej kokosowy rafinowany bądź nierafinowany, przy czym ten drugi jest zdecydowanie bardziej naturalny. Rafinacja to nic innego jak oczyszczanie świeżo wytłoczonego oleju. Jednak w trakcie tego zabiegu olej traci część wartości odżywczych.

3. Zapach – najlepszy olej kokosowy to ten, który pachnie i smakuje jak prawdziwy kokos. Tylko tłoczony na zimno i nierafinowany olejek zachowuje swoje walory zapachowe.

4. Certyfikat – czasami podaje się, że olejek kokosowy z certyfikatem jest najlepszy. To nie oznacza, że bez niego, olej jest zły. Po prostu kupując certyfikowany olejek, możemy mieć pewność, że pochodzi z ekologicznych i stale kontrolowanych upraw.