Uzupełnianie niedoborów żywieniowych
Jednym z poważniejszych problemów, jakie mogą pojawić się w kondycji, samopoczuciu i zdrowiu człowieka, są niedobory niezbędnych surowców i mikroelementów. Białko oraz jego kolagen wchodzą w skład niemalże wszystkich organów i narządów w ciele człowieka, budują nie tyko łańcuch DNA, ale mają wpływ na jakość naskórka czy włosów i ich błony ochronnej. Witaminy biorą udział w produkcji, transporcie i odpowiednim katalizowaniu najróżniejszych procesów przemiany materii, ale także wspierają układ odpornościowy czy zabezpieczają najważniejsze tkanki w organizmie – wpływając chociażby na pracę mózgu i oczu. Liczne tłuszcze prozdrowotne zawierające chociażby antyutleniacze, zabezpieczają komórki w ciele przed wolnymi rodnikami, które uszkadzając błonę komórkową w różnych częściach ciała zdecydowanie podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwór. Ogólnie wpływ przyjmowany substancji odżywczych na jakość pracy układu odpornościowego jest ogromny.
Dlatego sposób, w jaki ludzie współcześnie się odżywiają, ma największy wpływ na ich wygląd, samopoczucie oraz wyniki badań. Jedzeniem można bardzo skutecznie poprawić nie tylko bardzo złe wyniki chociażby tarczycy czy cukru we krwi, ale poprawić sobie samopoczucie. Za depresyjne myśli, senność, brak chęci do życia czy kłopoty z koncentracją i pamięcią, odpowiadają często niedobory określonych substancji odżywczych, które nie są dostarczane do organizmu albo ze względu na nieświadomość osoby, albo ze względu na brak danych produktów w naturalnie występującej w regionie żywności. Dlatego tak ważne jest odpowiednie kontrolowanie niedoborów w organizmie i odpowiadanie na jego zapotrzebowanie – w pierwszej kolejności, poprzez zmianę diety. To właśnie wprowadzenie nowych i zróżnicowanych warzyw oraz ich prawidłowe przygotowywanie do posiłków zawierających inne składniki, jest jednym z pierwszych kroków.
Wyeliminowanie żywności mocno przetworzonej także jest ważne – z pewnością walory odżywcze przetworzonej sałatki z warzyw są zdecydowanie niższe, aniżeli w przypadku samodzielnie przygotowanej w domu sałatki z warzyw z przydomowego ogródka. Jakość wkładanych do ust produktów spożywczych wpływa w prostej linii na to, czego organizmowi brakuje lub czego ma w nadmiarze. Niezdrowa żywność wywołuje niedobory potrzebnych antyoksydantów czy witamin, wprowadza zaś do organizmu mnóstwo metali ciężkich, niekiedy pestycydów, a całą pewnością konserwantów, glutenu i innych niezbyt korzystnych zdrowotnie substancji. Przewaga tych drugich w ciele musi prowadzić nie tylko do otyłości, uczucia zmęczenia i złych wyników pracy serca czy składników krwi. Dla wielu ludzi tylko i wyłącznie mądre odżywianie się i zmiana nawyków żywieniowych pozwoliła wyjść z fatalnej sytuacji zdrowotnej – właściwe jedzenie potrafi uczynić dla ludzkiego zdrowia i samopoczucia zdecydowanie więcej niż łykane codziennie garści tabletek przepisanych przez najwybitniejszego nawet lekarza. Próba uświadomienia społeczeństwu tego, jak złe jedzenie wpływa na ich życie, to jednak bardzo żmudna praca.
Opublikuj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.